Skip to main content

ArosKiropraktor, Vester Allé 7, 2. sal tv., 8000 Århus C

4,9 ud af 5

Undgå ventetid – Ring og bestil tid i dag på 8612 0044

Hvad er bækkensmerter og bækkenløsning?

Stort set alle gravide kvinder vil opleve bækkensmerter på et tidspunkt i deres graviditet. Bækkenet består af tre led; bagerst to sacroiliacaled (SI-led) og fortil et lille led kaldet symfysen (imellem de to skamben). Bækkensmerterne kan præsenterer sig i et eller flere af de tre led. Hvis der er tale om smerter i alle tre bækkenled, kaldes det bækkenløsning. Både bækkensmerter – dvs. smerter i kun et eller to bækkenled, og bækkenløsning kan være meget smertefuldt for den gravide kvinde.

Årsag til bækkensmerter og bækkenløsning under graviditeten

Bækkensmerter og bækkenløsning er en helt naturlig del af en graviditet. Fysiologisk sker der en “blødgøring” af alle led og ledbånd pga. hormonelle forandringer. Hormonet relaksin frigøres, hvilket øger bevægeligheden af leddene, således at kvindens krop forberedes til fødslen.

Bækkensmerterne kan også skyldes, at kvindens muskler og led ikke er stærke nok til at kunne bære den øgede vægt og omfordelingen af denne.

Symptomer på bækkensmerter og bækkenløsning

Smerterne er meget forskellige fra kvinde til kvinde, og for den enkelte kan de også varierer fra dag til dag.

Som nævnt er de typiske bækkenløsning symptomer smerter i alle tre bækkenled. Smerterne beskrives ofte som jagende fra leddene og kan desuden brede sig til lænd, baller, lyske, haleben og ned i benene.

Smerterne forværres typisk ved at stå, gå og vende sig i sengen, og derfor oplever mange gravide kvinder en forstyrret nattesøvn. Som regel lindres bækkensmerterne med små øvelser, korte gåture, mobilisering, massage og muskelarbejde.

Hvordan stilles diagnosen?

Når du kommer til os med bækkensmerter i forbindelse med din graviditet, spørger vi særligt ind til smerter, gener og lokalisationen af smerterne i bækkenområdet. Derefter vil kiropraktoren udføre en grundig undersøgelse af ledbånd, muskler og led. Vi udfører særlige test, der afgør hvilke led og bløddelsstrukturer smerten kommer fra, og hvorfor det er begyndt.

Behandling af bækkensmerter og bækkenløsning

Kiropraktoren kan efter undersøgelsen vurderer om, der er tale om bækkenløsning, bækkenledslåsning og/eller lændeproblemer, hvorefter en behandlingsplan kan tilrettelægges.

Vi udføre en sikker og blid behandling, således at dine led ikke belastes af behandling, men i stedet opnår en korrekt position igen. Behandlingen vil altid være tilpasset til den enkeltes problem. En behandling under graviditeten er mere skånsom end en ”normal” kiropraktisk behandling.

Desuden rådgiver og vejleder vi dig blandt andet om smertelindrende øvelser, sovestillinger, mængden af fysisk aktivitet osv.

Har du smerter i bækkenet eller tegn på bækkenløsning, og skal vi hjælpe dig? Så kontakt os på telefon 8612 0044 og få en tid i dag.

Gode grunde til at behandle bækkenløsning

Der er flere grunde til, at det er en god ide at behandle smerter i bækkenet under graviditeten. For det første fordi det gør ondt. Dernæst er det også vigtigt for den gravide kvinde at kunne bevæge sig frit og ubesværet, da barnet også vil opleve mere plads og bevægelighed.

En tredje grund er, at fødslen kan være nemmere, hvis kvinden er uden smerter, og bækkenet er i en optimal position. Så kan barnet passere fødselskanalen med størst mulig bækkenvidde. Et smertefrit bækken kan også gøre tiden efter fødslen nemmere, da dine bækkenled vil fungere optimalt. Det er selvfølgelig en fordel efter fødslen, når du skal bære dit barn og amme.

Efter fødslen kan der også opstå smerter i bækkenet og halebenet. Her er det også en god ide at få behandling, da du skal være klar til at komme tilbage på job efter barslen.