Skip to main content

ArosKiropraktor, Vester Allé 7, 2. sal tv., 8000 Århus C

4,9 ud af 5

Undgå ventetid – Ring og bestil tid i dag på 8612 0044

Hvorfor bliver man svimmel?

Svimmelhed og dårlig balance er meget almindelig, og særligt hos de ældre over 65 år. Svimmelhed er ikke en sygdom i sig selv, men et symptom. 

Vores balanceevne afhænger af et sammenspil mellem flere sanser; balanceorganet i det indre øre, synssansen og nervernes stillingssans. Hvis ét eller flere af disse systemer svigter, kan de udløse svimmelhed. Ud over svimmelhed kan man opleve andre symptomer som øresusen, nedsat hørelse, kvalme og opkastninger. Da der kan være rigtig mange årsager til svimmelhed, er det afgørende at finde den udløsende årsag, så alvorlig sygdom kan udelukkes. 

Svimmelhed

Almindelige årsager til svimmelhed

 • Nakkerelateret svimmelhed

  Svimmelhed kan forekomme pga. ledlåsninger og muskelspændinger i nakken. Typisk vil svimmelheden præsenterer sig som om, at man er ude at sejle eller, at man kører i karrusel. Ofte oplever man samtidig symptomer som hovedpine, stivhed i nakken, smerter i nakkemuskulaturen og kvalme.

  Kiropraktisk behandling har god effekt på disse gener.

 • Stillingsafhængig svimmelhed (øresten)

  Øresten er en hyppig årsag til svimmelhed. Svimmelheden skyldes, at små partikler (øresten) løsriver sig og bevæger sig i buegangene i det indre øre, som er vores balanceorgan. Svimmelheden udløses ved specifikke stillinger eller bevægelser med hovedet. Svimmelhed pga. øresten giver fornemmelsen af, at omgivelserne drejer rundt og varer typisk i ½-1 minut.

  Kiropraktoren vil udføre en specifik test ved mistanke om øresten.

  Behandlingen består af en specifik manøvre/øvelse, som kan udføres af kiropraktoren, men også af patienten selv derhjemme.

 • Svimmelhed hos ældre

  Mange ældre oplever svimmelhed når de rejser sig op fra siddende stilling. Dette skyldes at blodtrykket falder hurtigt. Denne type af svimmelhed er meget almindelig for personer der er i behandling for forhøjet blodtryk.

  Andre hyppige årsager til svimmelhed hos ældre er øresten, dårligt syn og forkert medicinering.

  Med alderen bliver vores syn dårligere og nervernes stillingssans svækkes også. Det vil altså sige, at de systemer der sørger for, at vi kan holde balancen, svækkes med alderen. Derfor er det naturligt, at ældre mennesker i højere grad oplever svimmelhed og dårlig balance.

 • Andre årsager til svimmelhed

  Andre årsager til svimmelhed kan blandt andet være dårligt syn, forkert medicinering, psykisk betinget svimmelhed, virus på balancenerven og Meniéres sygdom (hørenedsættelse, kvalme, tinnitus). I disse tilfælde vil kiropraktoren henvise dig til egen læge med henblik på yderligere undersøgelser.

Svimmelhed

Hvordan stilles diagnosen?

Kiropraktoren vil optage en grundig sygehistorie, hvor vi blandt andet spørger ind til varigheden af svimmelheden, karakteren af svimmelheden, andre symptomer osv. Derefter undersøges du grundigt med forskellige tests, undersøgelse af nakken og muligvis en nerveundersøgelse (kranienerver).

Behandling af nakkerelateret svimmelhed

Når kiropraktoren har undersøgt dig grundigt og fundet årsagen til svimmelheden, kan vi tilrettelægge et behandlingsforløb. Et behandlingsforløb med nakkerelateret svimmelhed vil hos Aros Kiropraktor typisk indeholde følgende:

 • Manuel behandling – som sikre en god bevægelighed af leddene i nakken.
 • Bløddelsbehandling – massage- og udstrækningteknikker som lindrer muskel- og ledbåndsmerter omkring nakken og skulderåget.
 • Øvelser og træning – styrker muskulaturen omkring nakken og skuldrene, således der sikres en god stabilitet og mobilitet omkring nakken.
 • Rådgivning og vejledning om din tilstand, medicin, træning, arbejdsbelastning osv.

Har du oplevet svimmelhed? Så ring til os på telefon 8612 0044, og bestil en tid i dag.