Skip to main content

ArosKiropraktor, Vester Allé 7, 2. sal tv., 8000 Århus C

4,9 ud af 5

Undgå ventetid – Ring og bestil tid i dag på 8612 0044

Hovedpine

Hovedpine er en hyppig klage i Danmark, og udgør ca. 20 % af det samlede sygefravær på det danske arbejdsmarked. Ondt i hovedet er ikke i sig selv en sygdom, men er et symptom på, at der er noget galt f.eks. overbelastning af kroppens muskler og led i nakken.

Der findes mange forskellige typer hovedpiner, og samme person kan godt have mere end én type på samme tid. Størstedelen af de hovedpiner, der ses i kiropraktorpraksis, er spændingshovedpiner.

Årsager og symptomer på hovedpine

 • Spændingshovedpine

  Over 80 % af den danske befolkning har oplevet en episodisk spændingshovedpine i deres liv. Årsagen til spændingshovedpine er ofte muskelspændinger i og omkring nakken, som f.eks. kan opstå ved dårlige arbejdsstillinger eller stress.

  Spændingshovedpine symptomerne er typisk lokaliseret over begge øjne eller i tindingerne. Ofte beskrives hovedpinen som en trykkende fornemmelse, der sidder i begge sider af hovedet. Hovedpinen kan varierer i styrke, men ofte vil hovedpinen være mild til moderat. Nogle beskriver spændingshovedpine som om, at de har en hjelm eller et pandebånd på hovedet.

Spændingshovedpine
 • Cervikogen hovedpine

  Årsagen til cervikogen hovedpinen er ofte relateret til dårlig bevægelse/stivhed i nakkens led. Cervikogen hovedpine er ofte lokaliseret til baghovedet, men kan også stråle fra nakken og frem mod det ene eller begge øjne.

  Hovedpinen er ofte associeret med nakkesmerter og kan forværres ved bestemte nakkebevægelser.

 • Migræne

  12-16 % af befolkningen lider af migræne, som rammer kvinder tre gange hyppigere end mænd.

  Man kender ikke årsagen til migræne, men man ved at blodkarrene i hjernen udvider sig under et anfald for dernæst at trække sig sammen. Det er formentlig disse ændringer i karrenes diameter, der medfører smerten.

  Migræne er ofte lokaliseret i den ene halvdel af hovedet/ansigtet. Smerten er af voldsom og pulserende karakter, og de daglige aktiviteter hæmmes. Hovedpinen kan være ledsaget af kvalme, opkast, flimren for øjnene samt øget følsomhed overfor lys og høje lyde. Hovedpinen forværres ved fysisk aktivitet.

  En del patienter har gavn af medicinske præparater, som påvirker karrenes kontraktilitet. I de tilfælde hvor patienten har flere typer hovedpiner og/eller samtidige nakkespændinger, kan frekvensen af migræneanfald reduceres ved supplerende manuel behandling, massage og afspændingsøvelser.

Migræne

Hvordan stilles diagnosen?

Kiropraktoren vil første høre din sygehistorie, for at komme årsagen til smerterne nærmere. En grundig sygehistorie kan være afgørende for, om man får stillet den korrekte diagnose. Ud fra symptomerne vil vi derefter undersøge dig grundigt. Undersøgelsen indeholder ofte en undersøgelse af nakkens led og muskler, en nerveundersøgelse (kranienerve) og en blodtryksmåling.

Behandling af spændingshovedpine

Når kiropraktoren har stillet diagnosen spændingshovedpine ved en grundig undersøgelse, kan et behandlingsforløb opstartes.

Hos Aros Kiropraktor har vi stor erfaring med at behandle spændingshovedpine, og et behandlingsforløb indeholder typisk følgende:

 • Manuel behandling – som sikre en god bevægelighed af leddene i nakken
 • Bløddelsbehandling – massage som lindrer muskelspændinger omkring nakken og skulderåget.
 • Øvelser og træning – styrker muskulaturen omkring nakken og sikre en god stabilitet og mobilitet.
 • Rådgivning og vejledning om din tilstand, smertestillende medicin, træning, arbejdsstilling osv.

Skal vi hjælpe dig af med din spændingshovedpine? Så bestil tid i dag på telefon 8612 0044.

Behandling af spændingshovedpine

Hvad kan jeg selv gøre?

Herunder er der nogle gode råd til, hvad du selv kan gøre, hvis du oplever spændingshovedpine:

 • Søge hjælpe for at finde årsagen til smerterne – jo før du finder ud af, hvorfor du har smerter, desto bedre og før kan du få den rigtige vejledning og behandling.
 • Undgå at trække skuldrene op til ørene.
 • Skift hyppigt arbejdsstillinger.
 • Lav afspændingsøvelser og strækøvelser for muskulaturen omkring nakken.
 • Undgå alkohol og rygning.