Skip to main content

ArosKiropraktor, Vester Allé 7, 2. sal tv., 8000 Århus C

4,9 ud af 5

Undgå ventetid – Ring og bestil tid i dag på 8612 0044

Lændesmerter

Lændesmerter kan defineres som smerter i området, der strække sig fra det nederste ribben til overgangen mellem balle og lår. Lændesmerter er meget almindelig blandt den danske befolkning, og cirka halvdelen af alle voksne vil opleve at have lændesmerter i løbet af et år. Smerterne kan både opstå akut, men de kan også blive kroniske, hvis smerterne er vedvarende i over 3 måneder.

Lændesmerter

Årsager til lændesmerter

Der er rigtig mange årsager til lændesmerter. I langt de fleste tilfælde er lændesmerter det, man kalder uspecifikke lændesmerter. I daglig tale bruges betegnelser som “hold i ryggen”, “hekseskud”, “låsninger i lænden” og “lumbago”, og som reelt set er det samme.

Diagnosen, uspecifikke rygsmerter eller en af de ovenstående betegnelser, kan kun stilles, når man har udelukket nerverodspåvirkning i lænden (diskusprolaps) eller en anden alvorlig sygdom (f.eks. gigtsygdomme, cancer osv.).

Læs mere om diskusprolaps her

Uspecifikke lændesmerter eller et hold i ryggen kan skyldes flere ting. Man kender ikke den præcise årsag til smerterne, men den mest sandsynlige forklaring er, at de små led i rygsøjlen ikke bevæger sig som de skal kombineret med muskelspændinger omkring leddene.

Årsagen til lændesmerter, kan skyldes mange ting, som ikke nødvendigvis kommer samtidig med den udløsende faktor, f.eks. en forkert bevægelse. Ofte vil man forbinde det, at få ondt i ryggen med et forkert løft, dårlig seng, mangel på motion, gentaget ensidigt arbejde, overbelastninger og slid i ryggen.

Da lændesmerter et et stort problem ikke bare i Danmark, men også i verden, er der lavet meget forskning indenfor området. Forskningsmæssigt er der påvist en sammenhæng mellem rygsmerter og:

 • Mangel på motion og fysisk aktivitet.
 • Arvelighed – der ses en delvis genetik komponent til at udvikle rygsmerter.
 • Overvægt- overvægt hænger sammen med en lille øget risiko for at få rygsmerter.
 • Arbejde der har mange tunge løft, foroverbøjet arbejde, vrid og drej i ryggen øger risikoen for at få ondt i lænden.
 • Generelt dårligt helbred – man ser at mennesker, der har andre sygdomme, også oftere har ondt i ryggen. Man kender dog ikke årsagen til hvorfor.

Symptomer på lændesmerter

De typiske symptomer på et hold i lænden er smerter i lændeområdet. Nogle vil opleve smerterne som jagende, murrende og stikkende, i mens andre blot føler en ømhed og træthed i området. Desuden oplever de fleste at lænden føles stiv og mindre bevægelig – særligt om morgenen.

Lændesmerterne kan typisk forværres ved bestemte bevægelser med ryggen og/eller længerevarende siddende stilling.

Udover smerter i lændeområdet, kan man også opleve smerter i baller og/eller ben. Disse smerter kaldes refererede smerter, og kommer typisk fra led og muskler i lændeområdet. Smerter i balle og/eller baglår kaldes også populært for iskias eller iskiassmerter. Læs mere om iskias her

Hvordan stilles diagnosen?

Kiropraktoren vil optage en grundig sygehistorie, hvor vi blandt andet spørger ind til varigheden af symptomerne, årsagen, andre følgesymptomer osv. Derefter undersøges du grundigt med forskellige tests, undersøgelse af lænden, og hvis der er behov for det, udfører vi en nerveundersøgelse (nerverne i lænden).

Nogle gange vurderer kiropraktoren, at der er behov for en røntgenundersøgelse af din lænd. På klinikken har vi et digital røntgenanlæg, hvor vi kan tage røntgenbilleder samme dag.

Behandling af lændesmerter

Når kiropraktoren har stillet diagnosen ved en grundig undersøgelse, kan et behandlingsforløb opstartes.

Hos Aros Kiropraktor har vi stor erfaring med at behandle lændesmerter, og et behandlingsforløb indeholder typisk følgende:

 • Manuel behandling – som sikre en god bevægelighed af leddene i lænden og/eller bækkenet.
 • Bløddelsbehandling – massage- og udstrækningteknikker som lindrer muskel- og ledbåndsmerter omkring lænden.
 • Øvelser og træning – styrker muskulaturen omkring lænden og sikre en god stabilitet og mobilitet.
 • Rådgivning og vejledning om din tilstand, smertestillende medicin, træning, arbejdsbelastning osv.

Skal vi hjælpe dig med dine lændesmerter? Så ring og bestil tid i dag på telefon 8612 0044.

Hvad kan jeg selv gøre?

Herunder er der nogle gode råd til, hvad du selv kan gøre, hvis du oplever lændesmerter:

 • Søge hjælpe for at finde årsagen til smerterne – jo før du finder ud af, hvorfor du har lændesmerter, desto bedre og før kan du få den rigtige vejledning og behandling.
 • Forblive aktiv – forskning tyder på, at du kommer dig hurtigere, hvis du holder dig aktiv. Bevægelse hjælper dig til at slappe af og får ryggen tilbage i et naturligt bevægemønster.
 • Træning – rygtræning er en god ide for alle uanset om man har smerter eller ej. Det gælder om at styrke både små og store muskler omkring lænden, således du sikre en god stabilitet.