Skip to main content

ArosKiropraktor, Vester Allé 7, 2. sal tv., 8000 Århus C

4,9 ud af 5

Undgå ventetid – Ring og bestil tid i dag på 8612 0044

[lmt-post-modified-info]

Hvad er piskesmæld?

Betegnelsen piskesmæld kaldes også for “whiplash” på engelsk, og er betegnelsen for den bevægelse, der sker med hovedet f.eks. i en bilulykke med påkørsel bagfra. Piskesmæld er altså bevægelsen af hovedet, som først kastes voldsomt tilbage og derefter frem én eller flere gange.

Piskesmældsskader forbindes typisk med påkørsel bagfra eller fra siden, men kan også ses ved fald på ski og andre uheld.

Smerterne man mærker efter et piskesmæld skyldes ofte forstuvninger og forstrækninger af led, ledbånd, muskler og eventuelt nervevæv i nakken. Den akutte hævelse omkring led og bløddele kan også give smerter i den akutte fase.

Hvis man ikke får den rette rådgivning og behandling, kan man udvikle et uhensigtsmæssigt bevægemønster, svind af muskelmassen og irritation i nervesystemet, hvilket medvirker til en kronisk og langvarig tilstand. Derfor er det også vigtig med tidlig udredning, vejledning og iværksættelse af behandling.

Piskesmæld - hovedets bevægelse

Symptomer på piskesmæld

Symptomerne efter piskesmæld opstår typisk efter en trafikulykke, hvor man er blevet påkørt bagfra. En piskesmældsskade kan dog også opstå på anden vis, hvor nakken har været udsat for lignende.

Nogle oplever kun få eller forbigående gener, i mens andre oplever invaliderende og tilbagevendende gener i måneder eller år efter debut af smerterne.

De typiske piskesmæld symptomer er smerter og stivhed i nakken og i skulderområdet, samt hovedpine. Desuden kan du opleve andre symptomer f.eks. smerter i brystryg, lænd og ud i armene. Andre symptomer kan være svimmelhed, ringen for ørene og koncentrationsbesvær.

Har du været ude for at uheld og oplever piskesmæld symptomer? Så ring til os på telefon 8612 0044, og få en tid til en grundig undersøgelse i dag.

Hvordan stilles diagnosen?

Kiropraktoren vil første høre din sygehistorie, for at komme årsagen til smerterne nærmere. Derefter vil vi undersøge dig grundigt. Undersøgelsen vil indeholde nogle specifikke tests, en nerveundersøgelse (nerverne i nakken og kranienerverne), samt en grundig nakkeundersøgelse. Hvis kiropraktoren mistænker et brud i nakken eller holdningsændringer, kan vi foretage en røntgenundersøgelse samme dag.

Det er vigtig at huske på, at piskesmældsskader langt fra altid kan påvises på et røntgenbillede eller en scanning.

Piskesmæld behandling

Målet for behandling af en piskesmældsskade er at lindre symptomerne. Kiropraktoren vil gennem rådgivning og behandling sikre, at dit bevægeapparat, især nakken, kommer sig helt efter en piskesmældsskade. Dette nedsætter risikoen for langvarige eller kroniske problematikker.

Hos Aros Kiropraktor vil behandling af en piskesmældsskade indeholde følgende:

  • Ro og behandling med is – denne behandling er aktuel lige efter skaden, altså i den akutte fase.
  • Grundig rådgivning og vejledning om tilstanden, forholdsregler, smertestillende medicin osv.
  • Manuel behandling – sikre en god bevægelighed i nakkens led.
  • Bløddelsbehandling – massage af muskler, sener og ledbånd omkring nakken.
  • Nakkeøvelser – sikre smidighed og bevægelighed af nakken, især efter smerterne har fortaget sig.