Skip to main content

ArosKiropraktor, Vester Allé 7, 2. sal tv., 8000 Århus C

4,9 ud af 5

Undgå ventetid – Ring og bestil tid i dag på 8612 0044

Smerter i nakken og baghovedet

70 % af den danske voksne befolkning vil på et tidspunkt i deres liv opleve smerter i nakken og/eller baghovedet. Nakkesmerter er altså en meget almindelig gene, og skyldes ofte ikke noget alvorligt.

Nakkesmerter kan opstå akut, men de kan også blive kroniske, hvis smerterne er vedvarende i over 3 måneder.

Årsager og symptomer på smerter i nakken og baghovedet

Der findes mange årsager til at man får nakkesmerter og smerter i baghovedet. Ofte er smerterne ikke alvorlige, men det er vigtig at afklare årsagen, så den rigtige behandling kan iværksættes.

 • Akutte nakkesmerter

  Akut opståede nakkesmerter er typisk det, man kalder “hold i nakken”, “ledlåsninger”, “facetledssyndrom” mv.

  Ved akutte smerter i nakken oplever man typisk en stivhed i nakken, hvor man har nedsat bevægelse af hovedet, typisk når man skal kigge sig over skulderen. Desuden oplever man muskelspændinger i nakken og skulderåget, der kan være kraftigt og meget generende.

  Der kan også være symptomer og smerter længere ned af ryggen, ud i skulderne, ned i armen og ud i fingrene. Årsagen til gener i skuldre, arme og fingre kan være muskulært betinget, men kan i nogle tilfælde også skyldes en diskusprolaps.

  Typiske følgesymptomer til nakkesmerter er hovedpine, svimmelhed og kvalme. Der er ofte tale om en spændingshovedpinen, som opstår pga. muskelspændinger i nakken.

  Læs mere om spændingshovedpine her

  Ofte ved man ikke, hvad der er årsag til de akutte nakkesmerter, medmindre man har været ude for en ulykke eller på anden måde kommet til skade med hovedet eller nakken. Smerterne opstår pludseligt ved en forkert bevægelse eller på baggrund af længere tids overbelastning f.eks. pga. dårlige arbejdsstilling eller ved ensidig gentagende arbejde.

 • Diskusprolaps

  I nogle tilfælde skyldes nakkesmerterne en diskusprolaps. Nakkesmerterne er kraftige og kan være ledsaget af udstrålende smerter til den ene arm og helt ned i fingrene. Man kan opleve at områder på armen snurre eller prikker, eller at man mister kraften, så man f.eks. har svært ved at holde på en kop.

  Læs mere om diskusprolaps her

 • Kroniske nakkesmerter

  Langvarige smerter i nakken kan ses som daglige gener, der ikke forandre sig, men det mest almindelige symptombillede er dog at smerterne varierer meget. Mange oplever opblussen af smerterne i kortere eller længere perioder, som afløses af perioder stort set uden smerter. Nogle kan opleve udstråling til den ene eller begge arme.

  I forbindelse med nakkesmerterne kan man opleve nakke-udløst hovedpine (cervikogen hovedpine). Typisk sidder smerterne i baghovedet i den ene side, men den kan også trække om bag øret, hen over tindingen og sætte sig omkring det ene eller begge øjne. Hovedpinen kan godt skifte side. Hovedpinen kan forværres af bestemte nakkebevægelser.

  Årsagen til kroniske nakkesmerter kan være mange. En af de mest almindelige årsager er lang tids overbelastning af nakkens strukturerer f.eks. ved kontorarbejde, gentagende bevægelser i forbindelse med arbejde. I nogle tilfælde kan smerterne skyldes slidgigt i nakken, kroniske gener efter piskesmæld, forsnævringer omkring nerverne i nakken (stenose) eller diskusprolaps.

Hvordan stilles diagnosen?

Kiropraktoren vil optage en grundig sygehistorie, hvor vi blandt andet spørger ind til varigheden af symptomerne, årsagen, andre følgesymptomer osv. Derefter undersøges du grundigt med forskellige tests, undersøgelse af nakken og hvis der er behov for det, udfører vi en nerveundersøgelse (nerverne i nakken og kranienerver).

Nogle gange vurderer kiropraktoren, at der er behov for en røntgenundersøgelse af din nakke. På klinikken har vi et digital røntgenanlæg, hvor vi kan tage røntgenbilleder samme dag.

Behandling af nakkesmerter

Når kiropraktoren har stillet diagnosen, kan et behandlingsforløb opstartes. Hos Aros Kiropraktor har vi stor erfaring med at behandle smerter i nakken og baghovedet, både hvis du har akutte eller kroniske smerter. Et behandlingsforløb indeholder typisk følgende:

 • Manuel behandling – som sikre en god bevægelighed af leddene i nakken.
 • Bløddelsbehandling – massage- og udstrækningteknikker som lindrer muskel- og ledbåndsmerter omkring nakken og skulderåget.
 • Øvelser og træning – styrker muskulaturen omkring nakken og skuldrene, således der sikres en god stabilitet og mobilitet omkring nakken.
 • Rådgivning og vejledning om din tilstand, smertestillende medicin, træning, arbejdsbelastning osv.

Har du oplevet smerter i nakken og baghovedet eller ondt i hovedet? Så ring til os på telefon 8612 0044, og bestil en tid i dag.

Behandling af nakkesmerter

Hvad kan jeg selv gøre?

Herunder er der nogle gode råd til, hvad du selv kan gøre, hvis du oplever smerter i nakken og baghovedet:

 • Søge hjælpe for at finde årsagen til smerterne – jo før du finder ud af, hvorfor du har smerter, desto bedre og før kan du få den rigtige vejledning og behandling.
 • Undgå at trække skuldrene op til ørene.
 • Skift hyppigt arbejdsstillinger.
 • Lav afspændingsøvelser og strækøvelser for muskulaturen omkring nakken.