Skip to main content

ArosKiropraktor, Vester Allé 7, 2. sal tv., 8000 Århus C

4,9 ud af 5

Undgå ventetid – Ring og bestil tid i dag på 8612 0044

Smerter i skulder

Årsager og symptomer

Skulderen er et vanskeligt område, da det består af flere led og mange muskler, og er det mest bevægelige led i kroppen. Derfor kan der også være mange årsager til, at man får ondt i skulder og overarm.

Smerter i skulderen kan opstå akut f.eks. ved at fald eller en forkert bevægelse, men smerterne kan også blive en mere eller mindre kronisk tilstand. Derfor er det vigtigt at undersøge skulderen, for at finde den mest sandsynlige årsag til problemerne.

Har du oplevet smerter i eller omkring skulderen, så ring på telefon 8612 0044 og lad os undersøge og hjælpe dig.

Hyppige årsager til smerter i skulderen

 • Overbelastning af skulderen

  Smerter i skulderen, der ikke er opstået pludseligt, men er kommet over en længere periode, kan skyldes en overbelastningsskade. En overbelastningsskade i skulderen kan stamme fra flere forskellige strukturer, som f.eks. muskler, led og ledbånd. Overordnet opstår smerterne, fordi et eller andet i skulderen ikke fungerer som det skal, og dette har betydning for stabiliteten og funktionen.

  Symptomerne på en overbelastet skulder kan variere meget, og det er ikke altid, at man kan pege på dét sted, hvor smerterne sidder.

  Ofte er der smerter ved en bestemt bevægelse, og det kan generelt være et problem at løfte armen fremad eller ud til siden og over hovedet.

 • Impingement/indeklemningssyndrom

  Indeklemningssyndrom skyldes, enten at en slimsæk eller en sene kommer i klemme inde i skulderleddet. Problemet kan opstå efter længere tids arbejde med løftede arme over vandret, hvorved slimsækken eller senen kan blive irriteret og hæve op. Når dette først er sket, bliver det hævede væv hurtigere irriteret, og en “ond cirkel” kan være startet.

  En anden årsag til indeklemningssyndrom kan være en muskulær ubalance af skulderens muskler som følge af et fald, slag eller overbelastning.

  Smerterne kan være konstante, men kan ofte forværres ved bestemte bevægelser med armen især over vandret og over hovedet. Der kan være meget begrænset bevægelighed af skulderen pga. smerterne.

 • Slidgigt

  Slidgigt i et eller flere af skulderens led er ikke en sjælden problematik. Slidgigten kan opstå i det store skulderled mellem overarm og skulderblad (glenohumeral leddet) eller i leddet mellem skulderblad og kraveben (acromio-claviculær leddet).

  De typiske symptomer på lsidgigt er nedsat bevægelighed og smerter i skulder og overarm. Et røntgenbillede kan bedst afklare om, der er tale om slidgigt.

  Læs mere om slidgigt her

 • Andre årsager

  Der kan desuden være tale om en frossen skulder, skade på ledlæben eller overrivning af muskler omkring skulderen.

  Nogle gange findes problemet ikke i selve skulderen, men f.eks. i nakke eller ryg. Dette kan både være ledlåsninger og muskulære spændinger i og omkring nakken og skulderen, som kan forårsage skuldersmerter, der stråler ud i armen.

Hvordan stilles diagnosen?

Kiropraktoren vil optage en grundig sygehistorie, som afdækker varigheden af smerterne, symptomerne osv. Derefter undersøges skulderen grundigt med forskellige tests, og hvis der er indikation for det, foretages der en røntgenundersøgelse i klinikken.

skuldersmerter

Behandling af skuldersmerter

Målet med behandling og genoptræning af skulderen er at opnå smertefrihed, stabilitet og et korrekt samarbejde mellem musklerne i og omkring skulderen.

Når kiropraktoren har undersøgt dig og stillet en diagnose, lægges der en plan for den rette behandling.

Hos Aros Kiropraktor indgår der mange elementer i behandlingen:

 • Manuel behandling – for at sikre en god bevægelighed i alle skulderens led samt øvre ryg og nakke.
 • Bløddelsbehandling – massage af de mange muskler omkring skulderen som kan give smerter.
 • Rådgivning og vejledning om tilstanden, smertestillende medicin, arbejde, sportsaktivitet osv.
 • Træning og øvelser – for at fremme stabiliteten og funktionen af skulderen og muskulaturen omkring. Herunder genoptræning.

Vi kan henvise dig til egen læge eller en speciallæge, hvis vi vurderer, at der er behov for yderligere udredning eller anlæggelse af en blokade (steroidinjektion).

Hvad kan jeg selv gøre?

Herunder er der nogle gode råd til, hvad du selv kan gøre, hvis du oplever skuldersmerter:

 • Søge hjælpe for at finde årsagen til smerterne – jo før du finder ud af, hvorfor du får smerter i skulder og overarm, desto bedre og før kan du få den rigtige vejledning og behandling.
 • Træning – skuldertræning er en god ide for alle uanset om man har smerter eller ej. Det gælder om at styrke både små og store muskler omkring skulderleddet, således du sikre en god stabilitet. Det er Især vigtigt at genoptræne skulderen efter et langvarigt skulderproblem.
 • Minimer bevægelser der provokerer overbelastning af skulderen.